X.25: Het pakket geschakelde netwerk

Ook X.25 wordt door KPN-Telecom geboden. Het X.25 netwerk is een digitaal netwerk (net als ISDN). Grote verschiilen zijn:
  1. Het is pakket geschakkeld (telefonie zowel analoog als isdn zijn CIRCUIT geschakeld). Dit houd o.a. in dat er vele verbindingen tegelijkertijd kunnen worden opgebouwd, benut en weer worden afgebroken.
  2. Het leverd gegarandeerde FOUT VRIJE transmissie: het netwerk zelf zorgt voor fout detectie en correctie. Bij andere netwerken moeten de eindgebruikers hiervoor zorgen.

Wat is en kan X.25

X.25 is een standaard gedefineerd door CCITT, een organisatie die tegenwoordig bekend (...) staat onder de naam: ITU-T.
X.25 is een van de vele standaarden (in ITU-T taal: recomendaties) die in de jaren 70 en 80 veel gebruikt is, maar nu in verval is geraakt, waar over later meer. Voor X.25 wordt niet gebruik gemaakt van het telefonie netwerk, maar een seperaat netwerk: iets wat overigens geheel buiten het zichtveld van de gebruikers plaatsvind: Deze ziet slechts de volgende zaken: Voorzover mij bekend heeft er nooit zoiets bestaan als een X.25 telefoonboek De gebruiker diende zelf zorg te dragen dat anderen van het X.25 adres op de hoogte werden gesteld.

X.25 en analoge telefoon-netwerk

Vanwege de hoge kosten en het feit dat X.25 niet overal beschikbaar was, zijn er koppelingen gemaakt met andere netwerken.
Zo was/is het mogelijk om door middel van een gewoon modem gekoppeld aan het telefonie netwerk, een nummer te bellen van een systeem dat WEL gekoppeld is aan het X.25 netwerk.
Zo'n dergelijk systeem heet een PAD: Pakket Assembler en Dis-assembler. De werking en (on)mogelijkheden staan beschreven in ITU-T aanbevelingen: X.3, X.28 en X.29
Verschil met een echte X.25 aansluiting is dat je alleen kunt bellen, en niet gebeld kunt worden. De hoge kosten en de beperkte snelheid gelden nog steeds.

X.25 en ISDN

Een andere mogelijkheid om het X.25 netwerk te bereiken is via ISDN. Aanbeveling X.31, case A, beschrijft hoe deze koppling tot stand komt. Het komt ruwweg overeen met de PAD-functionaliteit van het analoge netwerk: Een B-kanaal (64Kbps) kan worden gebruikt om EEN X.25 call op te zetten.
Interessanter is de aanbeveling X.31, case B, waarin beschreven staat hoe het D-kanaal van ISDN gekoppeld kan worden aan X.25. Weinigen hebben hier grbuik van gemaakt: te laat en te duur!

terugloop

Het is van belang om zich te realiseren dat in de hoogtij dagen van X.25, snelheden van 9600bps al gigantisch hoog werden beschouwd. De enkeling die een modem had, beschikte vaak over acoustisch gekoppelde modems met een snelheid van 300bps!!
Op zich is het verwonderlijk dat ondanks de opkomst van PC's en de vraag naar digitale communicatie, een netwerk dat decenia geleden al betrouwbare verbindingen bood, de tand destijds niet heeft kunnen weerstaan.

snelheid

De ontwikkelingen beperkten zich niet tot de computer zelf, ook randapparatuur werd steeds kleiner en beter en sneller: In een kost tijdsbestek zagen we 1200 bps, 2400bps (viditel) 9600 bps 14k4 bps en 28k8 bps modems. Daarna volgde een korte pause in de ontwikkeling, maar 56kbps modems zijn tegenwoordig al gemeengoed. Dus qua snelheid is het X.25 netwerk op korte termijn geevenaard.

Kosten

Juist omdat de kosten die verbonden zijn aan X.25 (of PAD) torenhoog bleven, zijn vele bedrijven overgeschakeld naar het analoge netwerk.

techniek

Uiteraard had de voortschreidende techniek ook gebruikt kunnen worden voor X.25 en er zijn inderdaad proeven gedaan met X.25 verbindingen op snelheden van meer dan 1Mbps. Echter voor de fout detectie en correctie, worden binnen de standaard timers gebruik. Deze timers hebben als kleinste stap een waarde van 0,1 seconde. Dit bleek veel te grof voor verbindingen op een veel hogere snelheid. Ook voor sateliet communicatie bleek de vertraging door de lange transmissie tijd en de gedefinieerde timeout waarden voor problemen te zorgen die inherrent aan het huidige protocol verbonden waren.

Concurentie

Andere reden dat men X.25 heeft laten doodbloeden, is dat men nieuwere technieken zoals Frame-relay en ATM wilde promoten