Open Source Software

Sinds een aantal jaren plaatsen mensen hun software voor iedereen toegankelijk op het net. Op zich klinkt dat niet bijzonder, echter het is echt *GRATIS*, dus geen verborgen licentie die na een aantal try-out dagen verloopt, maar ECHT gratis. En bovendien is ook de bron-code van de programmatuur gratis beschikbaar.

"Als het gratis is zal het wel niet zoveel voorstellen en zullen gerenomeerde bedrijven zich er niet mee inlaten!"
"En hoe zit het met support? Zeker Niet goed - Geld weg!."
Allemaal fout!

  1. Ten eerste wordt alleen de broncode gratis weggegeven. Bedrijven verdienen aan eventuele support contracten.
  2. In tegenstelling tot besturingssystemen die veel op PC's worden aangetroffen die vele malen per dag herstart moeten worden, kunnen computers met Linux zonder problemen jaren (!) zonder vastlopers of herstarten draaien.
  3. Bedrijven als Red Hat of Suse leveren (als u de software via hun koopt) een beperkte periode support, en er kan evt ook (speciaal voor bedrijven) support contracten worden afgesloten.
  4. Verder leveren bedrijven als IBM , HP IBM , Siemens Producten die gebaseerd zijn op Linux, maar ook Opleiding en/of support.
  5. Ook leveren Motorola , Nokia , Alcatel producten die intern gebaseerd zijn op Linux.
  6. Als Shell seimisch onderzoeksprogramma laat lopen op een cluster van 1000 linux machines (No 4 op de lijst van supercomputing systemen), dan zal het voor de meeste instelling zeker goed genoeg zijn!

Maar niet slechts een UNIX-achtig operating systeem als Linux is vrij verkrijgbaar, andere voorbeelden zijn:

"Ik mag dus LEGAAL software downloaden, copieren en gebruiken..... Zonder dat er ook maar enige tegenprestatie verlangd wordt>
Driewerf JA! Wellicht is er een morele verplichting voor een ieder tot verdere promotie van OSS. En voor diegene die instaat zijn om een bijdrage te leveren (qua tijd, kennis en middelen) om te helpen testen en verbeteren van bestaande progtammatuur.

En hoe zit het met aansprakelijkheid als de software van iedereen en niemand is?
Wat dit betreft verschilt OSS weinig met andere software. Uitzonderingen daargelaten, als uw boekhouding, klantenbestanden, order-administratie o.i.d. niet meer functioneert bij commerciele pakketten, staat u meestal in de kou. De kleine lettertjes in de licienties vrijwaren de producenten van van aansprakelijkheid, en door instalatie cq gebruik gaat u daar mee accord.


Wil je reageren? : info@a-domani.nl